175 775 humanistiska härliga människor i vårat köttbulleland

Ibland gläds jag åt folks humanitet. Härligt!


Kommentarer
Postat av: lolz

1. Om du vore en kvark. Beskriv materians beståndsdelar från kvarken till en hel människa med organsystem. Svar: Kvark-> atom-> molekyl-> cell-> vävnad-> organsystem (människa)
2. Förklara sambandet mellan energi och materia. Ge fem exempel på hur materia omvandlas med hjälp av energi. Svar: Sambandet mellan energi och materia är att materia inte kan försvinna, istället omvandlas det med hjälp av energi. Exempel: När man äter tillförs energi till kroppen så man orkar röra sig och tänka. När man steker bacon används värmeenergi från spisen till att steka baconet och göra det krispigt. När man springer används rörelseenergi för att röra benen framåt. När man startar en moppe används energi från bensin.
3. Vad är skillnaden mellan kemiska föreningar och grundämnen?
Skillnaden är att ett grundämne bara består av en sorts atomer (guld, kol etc) medan en kemisk förening består av två eller flera sorters atomer (vatten, saltlösning). En kemisk förening kan dock brytas ut och bli till de olika grundämnena.
4. Varför kallar man mjölken för en blandning och saltvatten för en lösning?
Mjölken är en blandning som har många olika ämnen i sig (kolhydrater, protein, fett etc) och alla dessa ämnen har kvar sina egna egenskaper. Saltvatten är istället en lösning eftersom saltvatten har samma egenskaper i alla sina delar (består endast av lika delar vatten och salt som förenas med varandra).
5. Vad gör metallerna så speciella? Hur ser deras atomer ut?
Metaller kan leda elektrisk ström och värme. De kan även smidas. Deras atomer är positiva och ”inbäddade” i massvis av elektroner (elektronerna är fria). Alla elektroner kan röra sig genom metallen och gr att atomerna hålls samman (därför kan el ledas):
6. Varför är ett protein en kemisk förening?
Proteiner är långa kemiska föreningar som består av tjugo olika aminosyror som just förenas genom kemiska reaktioner-> blir till kemiska föreningar.
7. Natriumklorid är en jonförening. Hur uppstår en jonförening och hur är de uppbyggda?
Jonföreningar består av positiva och negativa joner som dras samman av olika laddningar, denna bindning blir så stark att de bildar en jonbildning.
8. Hur bildas en vätgasmolekyl?
Vätgasmolekyl bildas genom 2 väteatomer som delar elektroner med varandra och som hålls samman i ett elektronmoln.

2012-09-27 @ 13:00:54

Kommentera mera:

SKRIV DITT NAMN!!!!
Kom ihåg rutan

MAILMAILMAILMAIL

Skryt då. skriv din sida.

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0